RC waarde

 

De isolatiewaarde of beter gezegd de RC- waarde is een begrip waar u tijdens het isoleren van uw woning mee te maken krijgt.  De RC- waarde is de warmteweerstand van de gehele constructie denk hierbij aan het dak, de vloer of spouwmuur.  Hoe hoger de RC- waarde van het isolatiemateriaal hoe beter de warmte wordt binnengehouden. Een gespecialiseerd isolatiebedrijf zal het ook altijd over de RC- waarde hebben.

Er bestaat naast de RC- waarde ook een RD- waarde. Beide waarden hebben te maken met het isolerende vermogen van het desbetreffende product. De RD- waarde is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De fabrikant geeft de RD- waarde aan dit product, wanneer u een gespecialiseerd isolatiebedrijf inschakelt zal deze waarde hoogst waarschijnlijk niet benoemd worden.

De RC- waarde vertelt u de isolatiewaarde van de gehele constructie en de RD- waarde vertelt u de isolatiewaarde van het product. Er zijn bepaalde isolatie eisen opgenomen in het huidige bouwbesluit. Vraag bij de aankoop of het uitbesteden van uw isolatieklus altijd aan de verkoper en/of installateur welke waarden er gelden bij het aan te brengen product, zodat u goed op de hoogte bent.

Voor vloerisolatie geld bij nieuwbouwwoningen een minimale RC- waarde van 3,5 m2K/W, voor gevelisolatie is dit minimaal 4,5 m2K/W en bij dakisolatie is dit minimaal 6,0 m2K/W.

Het is eigenlijk zo, hoe hoger de Rc- waarde hoe beter de isolatie. Heeft het isolatieproduct een hoge Rc- waarde dan heeft u hiervan een hoop voordelen. De investering zal misschien iets meer kosten, maar uiteindelijk biedt een goede Rc- waarde u een betere besparing op de energierekening waardoor u uw investering binnen een aanzienlijk korte periode heeft terug verdient.